SUS
In perioada de vegetatie, la culturile de legume pot aparea diferite boli care afecteaza mult productivitatea si calitatea acestora.
Una dintre cele mai frecvente boli ce apare la cultura de tomate este mana, cauzata de ciuperca Phytophthora infestans (Mont) de By.

Simptomele bolii

Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor: frunze, tulpini, flori si fructe.
La varful frunzelor sau pe marginea acestora, apar pete mari, de forma neregulata, de culoare verzuie, cu aspect de „oparit”. In conditii de umiditate atmosferica ridicata si temperatura moderata, in dreptul petelor se observa un puf fin, albicios, care reprezinta fructificatiile ciupercii, conidoforii si conidiile. Cu timpul, zonele atacate se brunifica, apoi se necrozeaza iar frunzele se usuca.
Pe tulpina  apar pete brune, uleioase. Foarte frecventa si pagubitoare este si forma de atac pe fructe, care sunt infectate incepand cu primele faze de dezvoltare, pana aproape de maturare. Atacul debuteaza de regula, la locul de insertie a  pedunculului fructelor sub forma unor pete mari, de culoare brun-maslinie, care se maresc cu rapiditate, devin brune si cuprind in scurt timp fructele in intregime. Fructele insuficient dezvoltate si atacate de acest patogen au aspect rugos si sunt tari la pipait. De regula, fructele atacate se desprind si cad prematur, ca urmare a putrezirii pedunculului. Pe aceste fructe cazute apare ca si pe frunzele atacate, un puf fin albicios care reprezinta fructificatiile ciupercii, conidoforii si conidiile.

 

Conditii de aparitie a bolii

Aparitia bolii este favorizata de:
  • temperaturi de 13 - 17 grade C, umiditate atmosferica maxima si apă pe frunze;
  • prezenta resturilor de plante infectate, ramase pe sol;
  • nopti racoroase si zile calde cu ceata si roua.

 

Masuri de prevenire

  • utilizarea mulcirii totale a suprafetei serei/solarului pentru diminuarea umiditatii relative a aerului;
  • ruperea frunzelor bazale afectate de mana tomatelor (frunzele din apropierea solului, pana la primul etaj de fructe);
  • irigarea culturilor prin sisteme de irigare prin picurare;
  • aerisirea corespunzatoare in sere si solarii.
    
Masuri de combatere

In cazuri grave, de aparitie a bolii sau cand sunt conditii deosebit de prielnice pentru aparitia si evolutia manei se vor efectua tratamente  foliare  cu: Funguran, Melody Compact, Ridomil Gold Plus, Alcupral si Acrobat MZ, Folpan 80WDG, Armetil Cobre, Dithane M45, Captan 80 WDG, Valis .
Pentru prevenirea aparitiei manei se pot folosi urmatoarele fungicide: Carial Star, Bravo, Cabrio Top, Ortiva, Curzate Super, Equation Pro, Previcur Energy, Polyram DF, Merpan 80 WDG, Shavit, Proplant,   ,  in dozele omologate pe suprafata.


Distribuie acest articol!

Articole similare

Tehnologie Syngenta de combatere a daunatorilor la tomate

Tehnologie Syngenta de combatere a daunatorilor la tomate

Tehnologie de combatere a daunatorilor in culturile de tomate, un plan de combatere bazat pe tehnologia si produsele companiei de producatoare de pesticide SYNGENTA

Patarea cafenie a frunzelor la tomate

Patarea cafenie a frunzelor la tomate

Ploile abundente care alterneaza cu temperaturi ridicate din aceasta perioada, ofera conditii prielnice pentru dezvoltarea unor agenti patogeni si instalarea pe plante a diferitelor boli. La cultura de tomate, o boala foarte paguboasa este Patarea cafenie a frunzelor (Passalora fulva -sinonim cu Fulvia fulva sau Cladosporium fulva).

Putregaiul cenusiu la legume

Putregaiul cenusiu la legume

Condițiile meteo nevaforabile (zile la rând înnorate și ploioase) favorizează apariția infecțiilor cu putregai cenușiu (în special la fructele de tomate și castraveți) cauzat de agentul patogen Botrytis cinerea.

Omida Fructelor

Omida Fructelor

Omida fructelor (Helicoverpa armigera) este o specie polifagă care atacă numeroase specii de plante din flora spontană și de cultură. La legume, atacă tomatele, ardeii, vinetele, fasolea.

Musculița albă

Musculița albă

Culturile de legume sunt afectate în general de două specii de musculițe albe: Trialeurodes vaporariorum și Bemisia tabaci. În unele cazuri, Bemisia tabaci poate fi prezentă în culturile de legume sub forma unui biotip B, cunoscut și sub numele de Bemisia argentifolii, cu peste 900 de plante gazda.

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser