In perioada de vegetatie, la culturile de legume pot aparea diferite boli care afecteaza mult productivitatea si calitatea acestora. Mana tomatelor este una dintre cele mai frecvente boli ce apare la cultura de tomate, fiind cauzata de ciuperca Phytophthora infestans (Mont) de By.

Simptomele bolii

Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor: frunze, tulpini, flori si fructe.

Mana pe frunzele de tomate
Primele simptome care apar pe frunzulitele plantelor sunt mici zone umede, de culoare verde deschis cu tente de maroniu. Petiolul frunzelor afectate se curbeaza in jos.
In scurt timp, zone mari ale frunzei sunt afectate, devin maro foarte deschis pe centru cu halouri decolorate (verde pal) pe margine si se necrozeaza. Zonele necrotice afectate sunt deseori inconjurate de margini difuze, care pe partea inferioara a frunzelor apar ca o linie discreta, albiciosa, reprezentand sporangioforii cu sporangii patogenului. 

 


Infectie cu Phytophthora infestans

Cand conditiile sunt favorabile (temperatura optima de 230 C si umiditate peste 90%), leziunile dezvoltate pe frunzulite se extind rapid si pe restul organelor aeriene - petiol, tulpina, ciorchine, fructe si in final toata planta devinde necrotica si moare; planta arata ca si cum ar fi fost parjolita.

Pe tulpina si petiol pot fi observate zoe necrotice si zone ulceroase de diferite marimi si forme. De asemenea, aceste simptome pot fi observate si la nivelul aparatului floral, cauzand caderea multor flori.
 
Cultura de tomate afectata de mana


La fructe, simptomele vizibile sunt caracteristice manei tomatelor: fructele se maronesc si se incretesc, la zonele necrotice putand fi observate uneori aceleasi margini albicioase, difuze, reprezentate de sporangioforii si sporangii patogenului. 

In general, fructele raman ferme chiar daca atacul a intervenit in faza timpurie de dezvoltare, insa de cele mai multe ori pe fructele afectate de mana se dezvolta infectii secundare care provoaca inmuierea si putrezirea.

Fructe de tomate afectate de mana
In cultura, distributia bolii se face in grupuri de plante invecinate, grupuri care se maresc rapid in conditii optime de mediu si daca nu sunt luate masuri imediate de control a bolii.



Conditii de aparitie a manei la cultura de tomate

Atacurile de Phytophthora infestans la tomate pot fi deosebit de agresive daca sunt intrunite conditiile optime pentru initierea infectiilor:

  • temperatura cuprinsa intre 18 si 22 0 C
  • umiditate relativa a areului foarte mare, de 80-100%

Dezvoltarea manei este strict legata de conditiile climatice.  Astfel, pentru crestere, temperatura poate sa varieze de la 3 si 260 C, iar sporulatia este optima intre 16 si 220 C si umiditatea de peste 90%; la 18 0C este varful productiei de spori. 
Conditiile de mediu oferite de solariile neincalzite (nopti reci, umede si zile calduroase) sunt ideale pentru aparitia si dezvoltarea bolii, doar 2 ore de apa pe frunze fiind de ajuns pentru initierea infectiei (sau peste 6 ore daca temperaturile nu sunt optime). Fara aceasta apa pe frunze nu se poate declansa germinarea sporangiilor sau zoosporilor.
Aerul uscat si temperaturile de peste 30 de 0C inhiba pana la stopare completa dezvoltarea patogenului.


Infectia fructelor de tomate cu Phytophthora infestans
 

Masuri de prevenire a infectiei cu  Phytophthora infestans


  • utilizarea mulcirii totale a suprafetei serei/solarului pentru diminuarea umiditatii relative a aerului;
  • ruperea frunzelor bazale afectate de mana tomatelor (frunzele din apropierea solului, pana la primul etaj de fructe);
  • aerisirea corespunzatoare in sere si solarii.
 

Masuri de combatere a manei tomatelor

In cazuri grave, de aparitie a bolii sau cand sunt conditii deosebit de prielnice pentru aparitia si evolutia manei se vor efectua tratamente  foliare  cu:
Pentru prevenirea aparitiei manei se pot folosi urmatoarele fungicide:


Distribuie acest articol!

Articole similare

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea ) este una dintre cele mai pagubitoare boli ale culturilor de legume. Conditiile meteo nevaforabile determina aparitia infectiilor cu putregai cenușiu (in special la fructele de tomate si castraveti) cauzat de agentul patogen Botrytis cinerea.

Tehnologie Syngenta de combatere a daunatorilor la tomate

Tehnologie Syngenta de combatere a daunatorilor la tomate

Tehnologie de combatere a daunatorilor in culturile de tomate, un plan de combatere bazat pe tehnologia si produsele companiei de producatoare de pesticide SYNGENTA

Patarea cafenie la tomate

Patarea cafenie la tomate

Ploile abundente care alterneaza cu temperaturi ridicate, ofera conditii prielnice pentru dezvoltarea unor agenti patogeni si instalarea pe plante a diferitelor boli. La cultura de tomate, o boala foarte paguboasa este Patarea cafenie a frunzelor ( Fulvia fulva ).

Mana tomatelor - Phytophthora infestans

Mana tomatelor - Phytophthora infestans

Mana tomatelor este una dintre cele mai frecvente si daunatoare boli ce apare la cultura de tomate, cauzata de ciuperca Phytophthora infestans (Mont) de By.