SUS

Descriere și caracteristici


 Culturile de legume sunt afectate în general de două specii de musculițe albe: Trialeurodes vaporariorum și Bemisia tabaci. În unele cazuri, Bemisia tabaci poate fi prezentă în culturile de legume sub forma unui biotip B, cunoscut și sub numele de Bemisia argentifolii, cu peste 900 de plante gazda.



 

Trialeurodes vaporariorum, denumită și "musculița albă de seră", este un dăunător caracteristic culturilor crescute în sere și solarii.
Bemisia tabaci, denumită și muculița cartofului dulce, creează mari probleme culturilor de legume oriunde apare, printre care se numără:
- pagubele mari provocate prin hrănire de populațiile numeroase;
-este vector de transmitere a unor virusuri deosebit de periculoase (TYLCV la tomate);
-rezistența multor populații la unul sau chiar mai multe insecticide, face ineficintă combaterea chimică cu respectivele produse.
 


Pagubele provocate sunt atât directe - înțeparea și sugerea sucului celular de către nenumărate musculițe duce la micșorarea semnificativă a ritmului de dezvolare și creștere a plantelor afectate, cât și indirecte- reprezentate de transmiterea unor virusuri, caz în care plantele nu  mai sunt vindecabile.

 

Ca și afidele, musculița albă secretă cantități mari de glucide, suport pentru apariția fumaginei pe fructe și frunze, calitatea fructelor scăzând considerabil din cauza acestui fenomen, devenind nevandabile.
Apariția și dezvoltarea fumaginei pe părțile aeriene ale plantelor duc la scăderea și apoi la stoparea totală a capacității fotosintetice a frunzelor; ele se îngălbenesc și se usucă.



 


Metode de control și combatere


Pentru obținerea celor mai bune rezultate se recomandă aplicarea unui complex de măsuri: utilizarea insecticidelor, sterilizarea solului, stabilirea unor asolamente corecte, etc.
În combaterea chimică se recomandă tratamente cu unul din următoarele insecticide, in dozele omologate pe suprafață:



Distribuie acest articol!

Articole similare

Musculița albă

Musculița albă

Culturile de legume sunt afectate în general de două specii de musculițe albe: Trialeurodes vaporariorum și Bemisia tabaci. În unele cazuri, Bemisia tabaci poate fi prezentă în culturile de legume sub forma unui biotip B, cunoscut și sub numele de Bemisia argentifolii, cu peste 900 de plante gazda.

Putregaiul cenusiu la legume

Putregaiul cenusiu la legume

Condițiile meteo nevaforabile (zile la rând înnorate și ploioase) favorizează apariția infecțiilor cu putregai cenușiu (în special la fructele de tomate și castraveți) cauzat de agentul patogen Botrytis cinerea.

Patarea cafenie a frunzelor la tomate

Patarea cafenie a frunzelor la tomate

Ploile abundente care alterneaza cu temperaturi ridicate din aceasta perioada, ofera conditii prielnice pentru dezvoltarea unor agenti patogeni si instalarea pe plante a diferitelor boli. La cultura de tomate, o boala foarte paguboasa este Patarea cafenie a frunzelor (Passalora fulva -sinonim cu Fulvia fulva sau Cladosporium fulva).

Mana tomatelor, Phytophthora infestans

Mana tomatelor, Phytophthora infestans

Una dintre cele mai frecvente boli ce apare la cultura de tomate este mana, cauzata de ciuperca Phytophthora infestans (Mont) de By.

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Tehnologie Syngenta de combatere a daunatorilor la tomate

Tehnologie Syngenta de combatere a daunatorilor la tomate

Tehnologie de combatere a daunatorilor in culturile de tomate, un plan de combatere bazat pe tehnologia si produsele companiei de producatoare de pesticide SYNGENTA