Omida Fructelor

Luni, 03 iul 2017

Caracteristici și  simptome

Omida fructelor (Helicoverpa armigera) este o specie polifagă care atacă numeroase specii de plante din  flora spontană și de cultură. La legume, atacă tomatele, ardeii, vinetele, fasolea.
Pagubele provocate de acest dăunător sunt cauzate de hrănirea vorace a omizilor, stadiile larvare ale moliei, cu frunze, mai ales în fazele inițiale de după eclozare. În fructe pătrund și formează galerii care, ulterior, se infectează secundar cu diferiți agenți patogeni.

 


Metode de control


La culturile de tomate din ciclul II, tratamentele preventive și de combatere a omizilor trebuie să înceapă când 50% din florile de la primul etaj au înflorit; practic, după ce încep să înflorească primele flori, poate fi început tratamentul preventiv împotriva omizii.

 


Cea mai sensibilă fază a omizilor în care tratamentele au cea mai mare eficiență este imediat după eclozare, când mobilitatea este foarte redusă, iar hrănirea este foarte dificilă și necesită un efort energetic destul de mare din partea insectelor. De asemenea, și cantitatea necesară de insecticid este mai mică decât în următoarele faze.


 

Barierele fizice (plasele de umbrire laterale) ce împiedică pătrunderea moliilor adulte în sere / solarii, reduc semnificativ severitatea atacurilor omizilor.


 

Metode de combatere


Pentru combaterea chimică a omidei fructelor se pot aplica tratamente chimice, in dozele omologate pe suprafață, cu:


Răspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea