SUS

Caracteristici si  simptome

Omida fructelor (Helicoverpa armigera) este o specie polifaga care ataca numeroase specii de plante din  flora spontana si de cultura. La legume, ataca tomatele, ardeii, vinetele, fasolea.

Pagubele provocate de acest daunator sunt cauzate de hranirea vorace a omizilor, stadiile larvare ale moliei, cu frunze, mai ales in fazele initiale de dupa eclozare.

In fructe patrund si formeaza galerii care, ulterior, se infecteaza secundar cu diferiti agenti patogeni.

Omida fructelor - Atac la tomate coapte

Omida fructelor la tomate


Metode de control a omizilor


La culturile de tomate din ciclul II, tratamentele preventive si de combatere a omizilor trebuie sa inceapa cand 50% din florile de la primul etaj au inflorit; practic, dupa ce incep sa infloreasca primele flori, poate fi început tratamentul preventiv impotriva omizii.

Omida fructelor in tulpina legumelor 

Omida fructelor la tomate


Cea mai sensibila faza a omizilor in care tratamentele au cea mai mare eficienta este imediat dupa eclozare, cand mobilitatea este foarte redusa, iar hranirea este foarte dificila si necesita un efort energetic destul de mare din partea insectelor.

De asemenea, si cantitatea necesara de insecticid este mai mica decat in urmatoarele faze.


Omida fructelor la tomate 

Omida fructelor

Barierele fizice (plasele antiinsecte) ce impiedica patrunderea moliilor adulte in sere / solarii, reduc semnificativ severitatea atacurilor omizilor.


Omida fructelor la tomate

Atac al omizii fructelor la ardei

Metode de combatere impotriva Helicoverpa armigera


Pentru combaterea chimica a omizii fructelor se pot aplica tratamente chimice, in dozele omologate pe suprafata, cu urmatoarele produse:


Distribuie acest articol!

Articole similare

Patarea cafenie a frunzelor la tomate

Patarea cafenie a frunzelor la tomate

Ploile abundente care alterneaza cu temperaturi ridicate din aceasta perioada, ofera conditii prielnice pentru dezvoltarea unor agenti patogeni si instalarea pe plante a diferitelor boli. La cultura de tomate, o boala foarte paguboasa este Patarea cafenie a frunzelor (Passalora fulva -sinonim cu Fulvia fulva sau Cladosporium fulva).

Putregaiul cenusiu la legume

Putregaiul cenusiu la legume

Condițiile meteo nevaforabile (zile la rând înnorate și ploioase) favorizează apariția infecțiilor cu putregai cenușiu (în special la fructele de tomate și castraveți) cauzat de agentul patogen Botrytis cinerea.

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Mana tomatelor, Phytophthora infestans

Mana tomatelor, Phytophthora infestans

Una dintre cele mai frecvente boli ce apare la cultura de tomate este mana, cauzata de ciuperca Phytophthora infestans (Mont) de By.

Omida Fructelor

Omida Fructelor

Omida fructelor (Helicoverpa armigera) este o specie polifagă care atacă numeroase specii de plante din flora spontană și de cultură. La legume, atacă tomatele, ardeii, vinetele, fasolea.

Tehnologie Syngenta de combatere a daunatorilor la tomate

Tehnologie Syngenta de combatere a daunatorilor la tomate

Tehnologie de combatere a daunatorilor in culturile de tomate, un plan de combatere bazat pe tehnologia si produsele companiei de producatoare de pesticide SYNGENTA