SUS

Erbicid pelicular pentru floarea soarelui, culturi legumicole (ceapa, usturoi), pomicultura si pepiniere, cu actiune erbicida de contact si reziduala, de lunga durata

Vezi descriere

Comenzi telefonice

0374 08 08 08

0236 83 63 66

Ambalaj

Preț

Stoc

Adaugă în cos

Va rugam sa ne contactati pentru disponibilitate!

Comenzi telefonice

0374 08 08 08

0236 83 63 66

Descriere GALIGAN 240 EC

GALIGAN 240 EC Erbicid pelicular pentru floarea soarelui, culturi legumicole (ceapa, usturoi), pomicultura si pepiniere.

MOD DE ACŢIUNE

GALIGAN 240 EC contine oxifluorfen, substanta activa din grupa difenil-eterilor, cu actiune erbicida de contact si reziduala, de lunga durata. Atunci cand se aplica preemergent, produsul formeaza o pelicula continua la suprafata solului care, atunci cand este strabatuta de buruienile in curs de rasarire, este absorbit de hipocotil şi provoaca moartea buruienilor sensibile. In acest caz mare importanta o are gradul de maruntire a solului, astfel incat sa nu existe bulgari mari de pamant nemaruntit care intrerup pelicula erbicidala si in jurul carora reusesc sa rasara buruieni neafectate de tratament. Este foarte important ca dupa aplicarea preemergenta, timp de cel putin 2 saptamani, sa nu se intre cu nici un utilaj pe solele tratate cu GALIGAN 240 EC, pentru a evita intreruperea peliculei erbicidale de catre rotile sau organele active ale utilajelor. De asemenea, ploile sau irigarea in cursul celor 2 saptamani dupa tratament sporesc eficacitatea tratamentului cu GALIGAN 240 EC.

La aplicarea preemergenta, activitatea reziduala a produsului depinde foarte mult de temperatura si insolatie, astfel ca in conditii de temperaturi reduse si insolatie slaba (iarna, primavara devreme) remanenta poate să dureze pana la 5-6 luni, in timp ce in conditii de caldura si insolatie mai puternice, remanenta este de numai 3-4 saptamani. De aceea, mai ales la culturile multianuale (plantatii pomicole, pepiniere) se recomanda aplicarile foarte timpurii (in mustul zapezii).

La aplicarea postemergenta, produsul GALIGAN 240 EC are actiune de contact mai ales asupra buruienilor dicotiledonate ale caror frunze sunt asezate mai aproape de orizontala si sunt mai putin protejate (cu perisori, ceara etc.) si ca urmare retin mai multa solutie erbicida. De asemenea, ca urmare a lipsei oricarei activitati sistemice, produsul nu migreaza in organele subterane de inmultire (rizomi, stoloni, etc.), astfel ca buruienile perene se refac in general după tratament. Buruienile monocotiledonate sunt sensibile la aplicarea postemergenta doar cand sunt in faze foarte tinere (ace), dupa care sunt foarte greu de combatut cu GALIGAN 240 EC, fiind necesar de regula un tratament cu un antigramineic specific (de exemplu AGIL 100 EC sau LEOPARD 5 EC).

GALIGAN 240 EC combate cu succes buruieni dicotiledonate ca: Amaranthus retroflexus (stir), Galinsoga parviflora (busuioc salbatic), Hibiscus trionum (zamosita), Portulaca oleracea (iarba grasa), Lamium amplexicaule (sugel), Matricaria spp. (musetel), Abutilon theophrasti (teisor), Chenopodium album (spanacul salbatic), Sinapis arvensis (mustar salbatic), Solanum nigrum (zarna), Veronica spp. (ventrilica), Sonchus oleraceus (susai moale), Stellaria media (rocoina), Xanthium strumarium (cornuti, primul val de crestere).

Dintre buruienile monocotiledonate, GALIGAN 240 EC combate in mod eficient (mai ales la aplicarea postemergenta foarte devreme) urmatoarele specii: Avena fatua (odos), Alopecurus myosuroides (coada vulpii), Bromus spp. (obsiga secarei), Digitaria sanguinalis (meisor), Echinochloa crus-galli (iarba barboasa), Lolium multiflorum (raigras), Poa annua (hirusor), Setaria spp. (mohor).


RECOMANDARI DE APLICARE

Floarea soarelui

GALIGAN 240 EC se aplica de regula in preemergenta, dupa semanatul culturii si pana la rasarirea buruienilor. O metoda din ce in ce mai raspandita este aplicarea postemergenta timpurie, care are unele avantaje tehnologice evidente:
- se distrug, prin actiunea de contact, primele infestari cu buruieni greu de combatut in preemergenta, cum sunt cornutii si palamida;
- se combat destul de eficient buruienile monocotiledonate care sunt mult mai sensibile la GALIGAN 240 EC in aceasta faza;
- se asigura culturii o perioada mai lunga de timp in care nu este concurata de buruieni, astfel incat plantele de floarea soarelui se dezvolta mai repede si incep sa acopere randurile.
In cazul unei astfel de aplicari este posibila aparitia unor simptome de fitotoxicitate la plantele de floarea soarelui (arsuri pe frunze) insa acestea sunt reversibile si dispar in maxim 10-12 zile (nu este afectat varful de crestere, se pierd eventual doar frunzele bazale), iar in final productia nu este afectata.

Ceapa, usturoi
GALIGAN 240 EC se aplica de regula postemergent; in cazul acestor culturi, plantele de cultura tolerează bine solutia erbicida deoarece frunzele acestora sunt protejate de un strat de ceara si uneori au pozitie aproape verticala si solutia se scurge la baza lor. Momentul optim de aplicare a tratamentului este dupa semanat sau transplantat, cand majoritatea buruienilor au rasarit si cele mai dezvoltate sunt in faza de rozeta. Avand in vedere spectrul de buruieni combatute, GALIGAN 240 EC poate fi inclus cu succes in tehnologiile in care erbicidarea preemergenta s-a facut cu PENDIGAN 330 EC.

Plantatii pomicole si pepiniere silvice

GALIGAN 240 EC se aplica preemergent, primavara devreme (in mustul zapezii), pentru a obtine o eficacitate de lunga durata.
In pepiniere, produsul se poate aplica si in vegetatie (chiar si 2-3 tratamente), utilizand palnii sau aparatori care sa previna disiparea pe puietii sau pomii altoiti. Nu se tratateaza in vegetatie campurile de material dendrologic sau silvic care se va stoca peste iarna. In plantatiile pe rod, eventualele reinfestari cu buruieni perene care apar in timpul vegetatiei (mai ales pirul) se controlează cu GLYPHOGAN 480 SL (tratament pe vetre).

 
Cultura Agenti de daunare Doza
Floarea soarelui Buruieni dicotiledonate anuale si perene (sol cernoziom cu humus de peste 2,5 %) 1,0 l/ha (preemergent)
Ceapa semanata direct, usturoi Buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale 1,0 l/ha (postemergent)
Plantatii pe rod Buruieni din samanta, dicotiledonate anuale si perene si monocotiledonate anuale 5,0 l/ha
Mar, par, gutui Buruieni dicotiledonate anuale si perene 5,0 l/ha (pre şi postemergent)
Pepiniere de mar si prun (camp I şi II) Buruieni dicotiledonate si unele monocotiledonate anuale 4,0 l/ha (preemergent) 3,0 l/ha (postemergent)
Pepiniere silvice Buruieni dicotiledonate (Amaranthus, Chenopodium, Cirsium, Convolvulus) si monocotiledonate (Agropyron, Echinochloa, Setaria) 3,0 – 4,0 l/ha (preemergent/ postemergent)

 

Review-uri

Opiniile clientilor despre produs

Ai cumparat sau primit acest produs?

Spune si altora parerea ta

Adaugă un review