Dintre toate bolile produse de bacterii la cultura de castraveti, patarea unghiulara este cea mai cunoscuta si deopotriva, cea mai pagubitoare.

Legumele cultivate in sera sau solar, vegetand in conditii de umiditate si temperaturi ridicate, sunt expuse atacului unor agenti patogeni care evolueaza optim in aceste conditii de mediu.

Atacul patogenilor duce la boli ale plantelor care in multe cazuri scade semnificativ productivitatea si/sau calitatea, iar uneori poate compromite întreaga cultura.
 

Simptomele bolii

Patarea unghiulara este o boala produsa de bacteria Pseudomonas syringae pv. Lachrymans si provoaca pagube insemnate la cultura de castraveti, determinand scaderea calitativa si cantitativa a productiei.

Atacul acestei boli se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor (cotiledoane, frunze, flori si fructe).

Inca de la inceputul vegetatiei, pe cotiledoanele plantutelor (primele 2 frunze) apar pete mici, umede, de culoare bruna si sub forma circulara sau neregulata.

Desi denumirea este de patare unghiulara, pe fata superioara a frunzei apar pete circulare, punctiforme la inceput si apoi din ce in ce mai mari. Pe fata inferioara a frunzei, petele sunt marginite de nervuri, de unde si denumirea de parate unghiulara.

Aceasta particularitate o face ca sa fie relativ usor de deosebit de mana (Pseudoperonospora cubensis), la care petele sunt marginite de nervuri pe fata superioara a frunzei.

Pe timp umed, dimineata, pe fata inferioara a petelor foliare apare un exudat mucilaginos, albicios, sub forma de picaturi. Exudatul se usuca si formeaza o crusta alba-cenusie.

Cu timpul, petele foliare devin brune, conflueaza, iar tesuturile din dreptul lor se usuca si se rup. Pete asemanatoare apar si pe tulpina.

Patare Unghiulara la castraveti

Patare unghiulara la castraveti

Florile infestate se usuca si cad. Pe fructe, atacul produce mici pete circulare (1-2 mm), adancite in tesuturi, cu aspect umed si cu o zona centrala albicioasa.

In dreptul acestor pete, fructul se acopera cu lichid bacterian, pe vreme umeda, iar pe vreme uscata se crapa.

Conditii de aparitie a bolii

Aparitia infectiei este favorizata de umiditatea ridicata (peste 90%), prezenta picaturilor de apa pe organele aeriene ale plantelor si temperatura cuprinsa intre 18-28 grade Celsius.
 
Raspandirea infectiei este realizata pe durata perioadei de vegetatie, prin intermediul picaturilor de apa (ploi sau irigare prin aspersiune), iar de la un an la altul se transmite prin seminte contaminate si resturile vegetale infestate.

Masuri de prevenire si combatere a patarii unghiulare

Pentru prevenirea bolii se aplica urmatoarele masuri:
  • practicarea unui asolament de 4-5 ani pentru culturile de curcubitacee
  • adunarea si arderea resturilor de plante la sfarsitul perioadei de vegetatie
O importanta deosebita in combaterea patarii unghiulare la castraveti, o are aplicarea de tratamente chimice, in dozele omologate pe suprafata, cu Alcupral 50PUChamp 77 WGCurzate Manox, Funguran OH 50 WP, Melody Compact.

De asemenea, ingrasamintele pe baza de Cu, aplicate atat foliar cat si radicular, Codicobre (foliar - 2-3 litri/1000 litri de apa/ha; radicular - 3-5 litri/ha) si Sergomil L60 (foliar - 150-300 ml/100 litri de apa; radicular - 2-3 litri/ha), in dozele recomandate de specialisti, au un efect deosebit  de benefic in mentinerea unei culturi de castraveti sanatoase.

Patare Unghiulara la castraveti  Patare Unghiulara la castraveti
Asteptam comentariile si intrebarile voastre cu privire la aceasta boala, in sectiunea de comentarii de mai jos.


Distribuie acest articol!

Comentarii

Articole similare

Patarea unghiulara la castraveti

Patarea unghiulara la castraveti

Dintre bolile produse de bacterii la cultura de castraveti, Patarea unghiulara provocata de bacteria Pseudomonas syringae pv Lachrymans este cea mai cunoscuta si deopotriva cea mai pagubitoare.