Patarea unghiulara la castraveti

Joi, 07 sep 2017

Patarea unghiulara la cultura de castraveti    SUS▲

PATAREA UNGHIULARA A CASTRAVETILOR

    Legumele cultivate in sera sau solar, vegetand in conditii de umiditate si temperaturi ridicate, sunt expuse atacului unor agenti patogeni care evolueaza optim in aceste conditii de mediu. Atacul patogenilor duce la boli ale plantelor care in multe cazuri scade semnificativ productivitatea si/sau calitatea, iar uneori poate compromite întreaga cultura.
Dintre bolile produse de bacterii la cultura de castraveti, Patarea unghiulara este cea mai cunoscuta si deopotriva, cea mai pagubitoare.

    Simptomele bolii

    Boala este produsa de bacteria Pseudomonas syringae pv. Lachrymans si provoaca pagube insemnate la cultura de castraveti, determinand scaderea calitativa si cantitativa a productiei.
Atacul acestei boli se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor (cotiledoane, frunze, flori si fructe).
    Inca de la inceputul vegetatiei, pe cotiledoanele plantutelor (primele 2 frunze) apar pete mici, umede, de culoare bruna si sub forma circulara sau neregulata.
Pe frunze, apar pete unghiulare (3-5 mm), hidrozate, marginite de nervuri si inconjurate de o zona galben-verzuie. In timp umed, dimineata, pe fata inferioara a petelor foliare apare un exudat mucilaginos, albicios, sub forma de picaturi. Exudatul se usuca si formeaza o crusta alba-cenusie. Cu timpul, petele foliare devin brune, conflueaza, iar tesuturile din dreptul lor se usuca si se rup. Pete asemanatoare apar si pe tulpina.

Patare Unghiulara la castraveti

Patare unghiulara la castraveti

Florile infestate se usuca si cad. Pe fructe, atacul produce mici pete circulare (1-2 mm), adancite in tesuturi, cu aspect umed si cu o zona centrala albicioasa. In dreptul acestor pete, fructul se acopera cu lichid bacterian, pe vreme umeda, iar pe vreme uscata se crapa.     Conditii de aparitie a bolii

    Aparitia infectiei este favorizata de umiditatea ridicata (peste 90%), prezenta picaturilor de apa pe organele aeriene ale plantelor si temperatura cuprinsa intre 18-28 grade Celsius.
Raspandirea infectiei este realizata pe durata perioadei de vegetatie, prin intermediul picaturilor de apa (ploi sau irigare prin aspersiune), iar de la un an la altul se transmite prin seminte contaminate si resturile vegetale infestate.

    Masuri de prevenire si combatere

 Pentru prevenirea bolii se aplica urmatoarele masuri:
  • practicarea unui asolament de 4-5 ani pentru culturile de curcubitacee
  • adunarea si arderea resturilor de plante la sfarsitul perioadei de vegetatie
  • folosirea semintelor profesionale
  • irigarea  culturilor de curcubitacee din spatiile protejate cu sisteme de irigare prin picurare.
O importanta deosebita in combaterea Patarii unghiulare la castraveti, o au tratamentele chimice cu Melody Compact, Champion 50 WP, Acrobat MZ, Aliettte 80 Wg, Mikal Flash,  Funguran OH 50 WP, Curzate, Manoxin C in dozele omologate pe suprafata.

Patare Unghiulara la castraveti  Patare Unghiulara la castraveti


Răspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea