SUS

Patarea cafenie a frunzelor de tomate

PATAREA CAFENIE A FRUNZELOR DE TOMATE

Ploile abundente care alterneaza cu temperaturi ridicate din aceasta perioada, ofera conditii prielnice pentru dezvoltarea unor agenti patogeni si instalarea pe plante a diferitelor boli. La cultura de tomate, o boala foarte paguboasa este Patarea cafenie a frunzelor (Passalora fulva -sinonim cu Fulvia fulva sau Cladosporium fulva).

Simptomele bolii

Boala este specifica mai ales tomatelor cultivate in spatii protejate. Atacul incepe pe frunzele plantelor dezvoltate. Semnele bolii apar pe fata frunzei, sub forma de pete galbene, care se extind. Aceste pete galbene au corespondent pe spatele frunzei, un puf alb (in prima zi), apoi cafeniu si in cele din urma brun-inchis.

 

Zonele atacate se necrozeaza (mor), frunzele se usuca de timpuriu (incepand cu cele bazale). Din cauza infectiei cu aceasta boala recolta este afectata, plantele stagneaza in crestere, la fel si fructele.

Conditii de aparitie a bolii

Factorii care favorizeaza aparitia acestor boli sunt:

  • temperatura de peste 22 grade C corelata cu umiditatea relativa ridicata (peste 95%)
  • lipsa aerisirii la care se adauga si prezenta picaturilor de apa pe frunze
  • transmiterea bolii de la un an la altul se realizeaza cu ajutorul resturilor plantelor infectate si prin sporii ciupercii „conidii” ce se gasesc in praful depus pe elementele din sera sau solar.

Masuri de prevenire

  • cultivarea de hibrizi cu rezistenta genetica
  • irigarea prin sisteme de irigare prin picurare
  • aerisirea corespunzatoare a serelor/solariilor
  • defolierea etajelor inferioare ale plantelor pentru a asigura o ventilatie mai buna a aerului
  • distrugerea totala a resturilor de plante infectate si dezinfectarea corespunzatoare a spatiilor protejate (sere, solarii).
  • utilizarea tehnologiei de mulcire pentru controlul umiditatii relative a aerului.

Masuri de combatere chimica

La aparitia primelor simptome de boala, se recomanda tratamente chimice cu:  Bravo 500 SC, Ortiva, Cabrio Top, Antracol, Polyram DF, Captan 80 WDGm Cidely Top, Dithane M45, Ortiva 250 SC, Topsin 70 WDG, Ortiva Top in dozele omologate pe suprafata.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Patarea cafenie a frunzelor la tomate

Patarea cafenie a frunzelor la tomate

Ploile abundente care alterneaza cu temperaturi ridicate din aceasta perioada, ofera conditii prielnice pentru dezvoltarea unor agenti patogeni si instalarea pe plante a diferitelor boli. La cultura de tomate, o boala foarte paguboasa este Patarea cafenie a frunzelor (Passalora fulva -sinonim cu Fulvia fulva sau Cladosporium fulva).

Musculița albă

Musculița albă

Culturile de legume sunt afectate în general de două specii de musculițe albe: Trialeurodes vaporariorum și Bemisia tabaci. În unele cazuri, Bemisia tabaci poate fi prezentă în culturile de legume sub forma unui biotip B, cunoscut și sub numele de Bemisia argentifolii, cu peste 900 de plante gazda.

Putregaiul cenusiu la legume

Putregaiul cenusiu la legume

Condițiile meteo nevaforabile (zile la rând înnorate și ploioase) favorizează apariția infecțiilor cu putregai cenușiu (în special la fructele de tomate și castraveți) cauzat de agentul patogen Botrytis cinerea.

Omida Fructelor

Omida Fructelor

Omida fructelor (Helicoverpa armigera) este o specie polifagă care atacă numeroase specii de plante din flora spontană și de cultură. La legume, atacă tomatele, ardeii, vinetele, fasolea.

Mana tomatelor, Phytophthora infestans

Mana tomatelor, Phytophthora infestans

Una dintre cele mai frecvente boli ce apare la cultura de tomate este mana, cauzata de ciuperca Phytophthora infestans (Mont) de By.

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser