SUS
Putregaiul cenușiu la legume

Condițiile climaterice din această perioadă (zile înnorate și ploioase urmate de zile cu soare) favorizează puternic apariția și dezvoltarea putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea), una dintre cele mai păgubitoare boli ale legumelor cultivate atât în spații protejate (sere, solarii) cât și în câmp. Atacul ciupercii Botrytis cinerea este favorizat de umiditatea ridicată (peste 90% mai multe zile la rând, temperaturi scăzute, lipsa aerisirii, nebulozitate persistentă, fertilizarea și udarea).

Simptomele bolii

Boala poate apărea pe toate organele aeriene ale plantei, deseori pe inflorescențe. Simptomul cel mai frecvent la infectarea cu putregaiul cenușiu este ofilirea bruscă a țesuturilor suculente cum sunt tulpinile și frunzele tinere. Zona atacată prezintă la început simptome de decolorare apoi se acoperă cu un mucegai cenușiu, alcătuit din fructificațiile ciupercii.

Putregaiul cenusiu la fructele de tomate Putregaiul cenusiu cauzeaza avort la fructele tinere de castraveti
  

Atacul cel mai păgubitor si caracteristic apare pe fructe (atât tomate cât și castraveți), sub forma unui putregai umed și moale la locul de inserție al pedunculului, la suprafața căruia se dezvoltă din abundență sporii ciupercii de culoare cenușie. Fructele bolnave se desprind cu ușurintă și cad la suprafața solului.
  
Putregaiul cenusiu la castraveti  Atac de putregai cenusiu pe fructele de tomate
Atac de Putregai cenusiu pe tulpina de castraveti

Măsuri de prevenire și combatere a putregaiului cenușiu

Pentru  a preveni apariția bolii sunt necesare urmatoarele măsuri:
  • aerisirea cât mai bună a serelor/solariilor pentru scăderea umidității relative a aerului;
  • evitarea irigării seara sau în timpul nopții;
  • evitarea cât mai mult a lucrului când plantele sunt pline de rouă;
  • îndepărtarea din cultură cu mare grijă în pungi de plastic a fructelor/plantelor infectate
  • utilizarea mulcirii totale a suprafeței de cultură;
  • folosirea semințelor de calitate;
  • asigurarea fertilizării conform fazelor de dezvoltare a plantei;
  • densitatea optimă a plantelor;
  • aplicarea raționala a îngrășămintelor (excesul sau carența de elemente nutritive poate cauza modificări în rezistenta plantelor la putregai, mărind sensibilitatea la boli).
În caz de condiții favorabile atacului de putregai cenușiu se recomandă efectuarea tratamentelor cu următoarele produse: Switch 62,5 WG, Signum, Teldor 500 SC, Ortiva Top, Bravo,


Distribuie acest articol!

Articole similare

Tehnologie Syngenta de combatere a daunatorilor la tomate

Tehnologie Syngenta de combatere a daunatorilor la tomate

Tehnologie de combatere a daunatorilor in culturile de tomate, un plan de combatere bazat pe tehnologia si produsele companiei de producatoare de pesticide SYNGENTA

Omida Fructelor

Omida Fructelor

Omida fructelor (Helicoverpa armigera) este o specie polifagă care atacă numeroase specii de plante din flora spontană și de cultură. La legume, atacă tomatele, ardeii, vinetele, fasolea.

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Putregaiul cenusiu la legume

Putregaiul cenusiu la legume

Condițiile meteo nevaforabile (zile la rând înnorate și ploioase) favorizează apariția infecțiilor cu putregai cenușiu (în special la fructele de tomate și castraveți) cauzat de agentul patogen Botrytis cinerea.

Musculița albă

Musculița albă

Culturile de legume sunt afectate în general de două specii de musculițe albe: Trialeurodes vaporariorum și Bemisia tabaci. În unele cazuri, Bemisia tabaci poate fi prezentă în culturile de legume sub forma unui biotip B, cunoscut și sub numele de Bemisia argentifolii, cu peste 900 de plante gazda.

Mana tomatelor, Phytophthora infestans

Mana tomatelor, Phytophthora infestans

Una dintre cele mai frecvente boli ce apare la cultura de tomate este mana, cauzata de ciuperca Phytophthora infestans (Mont) de By.